woensdag 24 februari 2016

Pasta met Rodewijnsaus

Een echte klassieker: pasta met tomatensaus en rode wijn, met als enige verschil dat je de rode wijn nu niet alleen bij de pasta drinkt, maar ook nog eens door de saus kiepert. Ik kook graag met wijn. Net zoals een stel hoge hakken en een rode lippenstift je net een stukje dichter bij Marilyn Monroe brengen, zo geeft wijn in je sauzen je net wat meer het gevoel een sterrenchef te zijn. Alhoewel ik denk dat dat gevoel waarschijnlijk nog beter op komt zetten als je meteen het restant van je fles wijn leegdrinkt.

Deze saus is in een mum van tijd klaar, maar hoe langer je 'm laat trekken, hoe rijker de smaak wordt. Je kunt er alle kanten mee op. Dit is mijn basisrecept, maar je kunt gerust wat van de uien of het sojagehakt vervangen door aubergine, courgette, spinazie, zongedroogde tomaatjes, olijven of wat er ook maar in de bonus is.

Pasta met Rodewijnsaus

Benodigd voor 4 personen

  • 250 ml veganistische rode wijn (ik gebruik graag die van Slurp uit de Albert Heijn)
  • 3 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 400 ml gezeefde tomaten van goede kwaliteit en 100 ml water óf 500 ml cheap ass gezeefde tomaten met een snufje suiker
  • 1 blokje tuinkruiden bouillon (ik ben fan van die van Zonnatura)
  • 1 pakje á 175 gram sojagehakt
  • 1 laurierblaadje
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout
  • zout en peper naar smaak
  • edelgistvlokjes (optioneel)
  • volkoren pasta voor 4 personen in je favoriete vorm

Werkwijze

1. Snipper de uien en bak ze met een klein snufje zout glazig in een scheutje olijfolie.

2. Hak de knoflook fijn. Snijd de rode peper doormidden en haal met een lepeltje uit één helft de zaadjes en zaadlijsten. Gooi die weg (tenzij je van behoorlijk pittig houdt, want de zaadlijsten en zaadjes zorgen voor de pittigheid). Laat de pitjes en zaadlijsten uit de andere helft zitten. Snij dunne halve ringen van de rode peper. Bak de knoflook en rode peper nog een minuutje mee met de uien.

3. Voeg het sojagehakt toe en bak ook nog een minuut mee.

4. Giet de rode wijn in de pan en breng aan de kook. Voeg het laurierblaadje toe. Laat 5 minuten doorkoken zonder deksel op de pan. Hierdoor verdampt de alcohol.

5. Voeg de gezeefde tomaten (+ water of suiker, afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van de gebruikte tomaten) en het blokje bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat minimaal 15 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen de pasta beetgaar.

6. Voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de saus op de pasta en bestrooi met edelgistvlokjes.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen