Mejadra (Gekruide Rijst met Linzen en Gebakken Uien)
Benodigd voor 6 personen
250 gr bruine of groene linzen (bij voorkeur gedroogd, die blijven steviger)
700 gr uien (gewicht is voor het pellen)
3 el bloem
ca 2 1/2 dl zonnebloemolie
2 tl komijnzaad
1 1/2 el korianderzaad
200 g snelkook zilvervliesrijst
2 el olijfolie
1/2 tl kurkuma
1 1/2 tl gemalen piment
1 1/2 tl kaneel
1 tl suiker
3 1/2 dl water
zout en zwarte peper
(braad)pan met dikke bodem
vergiet
keukenpapier
schuimspaan
Werkwijze
1. Kook de linzen gaar volgens de verpakking.
2. Pel de uien en snijd ze in dunnen ringen. Bestrooi de uien met bloem en 1 theelepel zout en meng ze goed door elkaar met je handen.
3. Doe de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. De bodem moet helemaal bedekt zijn met een laag olie van ongeveer 1 cm dik. Verhit de pan op halfhoog tot hoog vuur. De olie is heet genoeg om te bakken, wanneer je er een plukje uien ingooit en het flink begint te sissen.
4. Bak de uien in delen in de olie. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn. Haal de uien met een schuimspaan uit de pan, strooi er een beetje zout overheen en laat ze in een vergiet met een velletje keukenpapier erin uitlekken. Voeg eventueel wat extra olie toe in de pan wanneer nodig.
5. Veeg de pan van de uien schoon met keukenpapier en rooster het komijn- en korianderzaad voor 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg de rijst, olijfolie, kurkuma, piment, kaneel, suiker, 1/2 theelepel zout en een flinke snuf zwarte peper toe. Roer totdat de rijstkorrels een vettig laagje hebben en voeg dan 3 1/2 dl water en de linzen toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Laat de rijst en linzen 15 minuten zachtjes koken.
6. Neem de pan van het vuur, haal de deksel van de pan en leg een schone theedoek over de pan. Zet hier vervolgens de deksel weer op en laat nog 10 minuten zo staan.
7. Meng de helft van de gefrituurde uien door de rijst en serveer de rest van de uien bovenop de mejadra. Wij aten dit gerecht met een wortelsalade met sinaasappel, citroensap, olijfolie, komijn en kaneel en een yoghurtsausje met komkommer, knoflook, munt en citroen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten