donderdag 3 maart 2016

Mejadra (Gekruide Rijst met Linzen en Gebakken Uien)

Binnenkort gaat een grote wens van mij in vervulling: F. en ik gaan op reis naar Israël! Als geschiedenisjunk moet ik echt eens dit misschien wel meest bevochten stukje land ter wereld met eigen ogen bekeken hebben. Daarnaast heb ik me laten vertellen dat ik als veganist mijn hart hier op kan halen. Tel Aviv wordt door velen de "Vegan Capital of the World" genoemd, dus dat belooft wat. Om de voorpret nog wat te vergroten, besloot ik om F. eens een Israëlische maaltijd uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi (overigens geen veganistisch boek, maar er staan veel veganistische of gemakkelijk te veganizen recepten in) voor te schotelen. Als al het eten daar zo lekker is als deze mejadra, dan zit het daar straks echt wel snor voor deze twee lekkerbekken. En zo niet, dan kun je daar vast ook regelmatig een broodje falafel krijgen. Het water loopt me nu al in de mond!

Mejadra (Gekruide Rijst met Linzen en Gebakken Uien)

Benodigd voor 6 personen

250 gr bruine of groene linzen (bij voorkeur gedroogd, die blijven steviger)
700 gr uien (gewicht is voor het pellen)
3 el bloem
ca 2 1/2 dl zonnebloemolie
2 tl komijnzaad
1 1/2 el korianderzaad
200 g snelkook zilvervliesrijst
2 el olijfolie
1/2 tl kurkuma
1 1/2 tl gemalen piment
1 1/2 tl kaneel
1 tl suiker
3 1/2 dl water
zout en zwarte peper
(braad)pan met dikke bodem
vergiet
keukenpapier
schuimspaan

Werkwijze

1. Kook de linzen gaar volgens de verpakking.

2. Pel de uien en snijd ze in dunnen ringen. Bestrooi de uien met bloem en 1 theelepel zout en meng ze goed door elkaar met je handen.

3. Doe de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. De bodem moet helemaal bedekt zijn met een laag olie van ongeveer 1 cm dik. Verhit de pan op halfhoog tot hoog vuur. De olie is heet genoeg om te bakken, wanneer je er een plukje uien ingooit en het flink begint te sissen.

4. Bak de uien in delen in de olie. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn. Haal de uien met een schuimspaan uit de pan, strooi er een beetje zout overheen en laat ze in een vergiet met een velletje keukenpapier erin uitlekken. Voeg eventueel wat extra olie toe in de pan wanneer nodig.

5. Veeg de pan van de uien schoon met keukenpapier en rooster het komijn- en korianderzaad voor 2 minuten op halfhoog vuur. Voeg de rijst, olijfolie, kurkuma, piment, kaneel, suiker, 1/2 theelepel zout en een flinke snuf zwarte peper toe. Roer totdat de rijstkorrels een vettig laagje hebben en voeg dan 3 1/2 dl water en de linzen toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Laat de rijst en linzen 15 minuten zachtjes koken.

6. Neem de pan van het vuur, haal de deksel van de pan en leg een schone theedoek over de pan. Zet hier vervolgens de deksel weer op en laat nog 10 minuten zo staan.

7. Meng de helft van de gefrituurde uien door de rijst en serveer de rest van de uien bovenop de mejadra. Wij aten dit gerecht met een wortelsalade met sinaasappel, citroensap, olijfolie, komijn en kaneel en een yoghurtsausje met komkommer, knoflook, munt en citroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten